2013. május 25., szombat

A hűség szobra

Egy korábbi, pécsi utamat követően írtam egy bejegyzést a bányalovak szobráról, amit én akkor a bizalom szobrának neveztem el. Ebbe, a lovakról megemlékező sorozatba illeszthetném a Bábolnán álló Shagya szobrot, melyet a leghűségesebb ló szobrának tartanak. Sőt, tulajdonképpen kettő is van belőle...

Az eredeti szobor a legenda szerint a Napóleoni háború idején, az 1809 június 14.-i győri csatából lovasa nélkül egyedül hazatért mént ábrázolja. Dr. Hecker Walter: A Bábolnai Arab Ménes (ISG Verlag, 1994, Gerlikon) című könyvéből megtudhatjuk, hogy az akkori ménesparancsnok, Pettkó-Szandtner Tibor két legkedvesebb ménje, Shagya XXV és Gazal II szolgált modellül az ideális ló megalkotásához a szobrász, ifj. Vastagh György számára. Ez a szobor a kastély belső udvarában áll és manapság a bábolnai arab fajta egyik törzsalapító ménjének, Shagyanak a nevét viseli.

Fotó: Rombauer Tamás


"A Leghűségesebb Bajtárs" címet ma a szobor modern változatán olvashatjuk, amely a ménesudvaron kívül, az utcán  látható.




Kevesen tudják, hogy Bábolnán, az Arborétum területén található a lótemető, ahol szép emléket állítottak a híres lovaknak. Itt sétálva tényleg átérezhető az elmúlt 220 év hosszú tenyésztői munkájának folyamatossága.


A lótemető bejáratánál elhelyezett sziklán gróf Széchenyi István gondolatai olvashatók 1828-ból:
A Bábolnai Híres Lovak Emlékére: "Eljön az az Idő, melyben Hazánk tele lesz jó s derekas Lovakkal, és midőn anyaföldünkön minden virágozni és ki-ki aki csak szívja levegőjét, boldogulni fog."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.