2012. augusztus 4., szombat

A lovak azonnali és őszinte visszajelzést adnak




"Mit látsz, amikor lovad szemébe nézel?

 - Önmagadat."

Talia Soldevila Nightingale
A ló nagy, mély szeme önmagában is gyönyörű. Belenézve tényleg visszatükrözi a rá tekintő ember képét. Azonban a fenti idézet ennél sokkal kiterjesztettebb értelmet takar: nemcsak önmagunk fizikai képét láthatjuk meg a ló szemében, de a ló lénye az igazi, belső énünket is visszatükrözi, alkalmat adva önismeretünk fejlesztésére. 

Magunkra ismerhetünk például abból, ahogyan rá akarjuk venni a lovat az együttműködésre: tiszta, egyértelmű jelzéseket adunk felé a megfelelő pillanatban?
Odafigyelünk előtte őrá is, hogy készen áll-e egyáltalán a közös feladatra? Vagy megpróbálnánk valamilyen falatkával csalogatni (ami tulajdonképpen manipuláció és a lovas coaching során ez az eszköz kizárt), de akadt már olyan helyzet is, amikor valaki meg akarta ütni a lovat és ezért kellett idejekorán közbeavatkozni. Vajon ő hogyan irányítja a munkatársait? Mennyire van tekintettel rájuk, velük is annyira „gyorsan dűlőre akar jutni”?
  A ló kiváló megfigyelő lévén természetesen azonnal átlátja az ember viselkedését és annak megfelelő lesz a válaszreakciója is. Ezért mondhatjuk, hogy a ló ténylegesen társ-coach a folyamatban, hiszen saját maga, aktívan reagálja le, tükrözi vissza a vele kapcsolatba lépő ember viselkedését.
Mivel a ló állandóan az „itt és mostban” él, együttműködését csak úgy tudjuk elérni, ha figyelmét és motivációját folyamatosan fenntartjuk, ezáltal az önismereti kérdéseken túl a vezetői képességekre is rávilágít reakcióival.
  Utóbbi alapján pedig sokkal egyértelműbb és őszintébb választ kaphatunk a „milyen vezető is vagyok?” kérdésre, mint amilyenre pl. a munkahelyen számíthatnánk..
A folyamat előfeltétele pusztán a nyitottság, kíváncsiság, fejlődési és tanulási kedv, hozadéka pedig számtalan hasznos felismerés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.